Holubi se zpravidla stávají nežádoucími návštěvníky našich balkonů, střech i zahrad, a to nejen ve městech, ale i v menších obcích. Zanechávají po sobě nepořádek, který není jen nevzhledný, ale také představuje zdravotní riziko, jelikož trus holubů a holubi samotní mohou šířit různé nemoci a parazity. Pokud se tedy potýkáte s tím, že holubi znečišťují vaši střechu, balkon nebo zahradu, je důležité vědět, jak efektivně tento problém řešit a holubů se zbavit.

Pokud se holubi usadí v okolí Vašeho domova, přinášejí sebou mnoho nepříjemností. Zejména se jedná o znečišťování balkonů, fasád, půd, chodníků a dalších prostorů trusem a peřím. Trus holubů je navíc kyselý a může tak poškozovat mnoho materiálů. Jak již bylo uvedeno v úvodu článku, holubi jsou přenašeči mnoha nemocí, jejich trus obsahuje různé bakterie a viry, v blízkosti holubů se také často vyskytují paraziti, jako jsou klíšťáci, blechy nebo štěnice.

Metody jak se zbavit holubů

Jednou z nejefektivnějších metod, jak se zbavit holubů, je zabránit jim v přístupu na místa, kde se usazují. Toho můžete docílit např. pomocí sítí a hrotům proti holubům.

Sítě proti holubům

Sítě proti holubům představují účinné řešení pro ochranu budov, zejména v oblastech s vysokou koncentrací holubů. Tyto sítě se instalují na členité fasády a další konstrukční prvky budov, aby zabránily ptákům v hnízdění a znečišťování povrchů. Často se používají také k ochraně balkonů a lodžií, kde zabraňují holubům v přístupu a nechtěnému znečišťování.

Zejména pro balkony a lodžie jsou velmi oblíbené tzv. japonské sítě proti holubům. Ty jsou je spletené z nenápadných vláken černé barvy, která se ani po několika letech netřepí. Tato vlákna jsou prakticky neviditelná (a to i na malou vzdálenost), a tak síť negativně neovlivní vzhled lodžie.  Zákazníci i odborné firmy si tyto sítě oblíbili pro jejich rychlou montáž, vysokou odolnost, dlouhou životnost, výhodnou cenu a nízkou hmotnost.

Hroty proti holubům

Hroty proti holubům patří k nejefektivnějším a nejjednodušším způsobům, jak zabránit těmto ptákům v přistávání na vašich střechách, balkonech, parapetech nebo zábradlích. Jsou navrženy tak, aby fyzicky znemožnily holubům usadit se na vybraných plochách, aniž by jim způsobily zranění.

Odpuzovače holubů

Odpuzovače působí na holuby prostřednictvím pachu, vzhledu nebo lepivosti a mohou být aplikovány na různých místech v okolí domu nebo bytu. Níže si představíme tři hlavní typy odpuzovačů holubů, které Vám pomohou vyřešit problém s holuby.

Vizuální odpuzovače holubů

Holubi se dají odradit vizuálně pomocí maket havranů, které považují za své přirozené nepřátele a raději se jim vyhýbají. Maketu můžete umístit buď na zem, nebo ji zavěsit do prostoru. Závěsná varianta bývá obvykle účinnější, protože se pohybuje ve větru, což působí realističtěji a holuby se tomuto prostoru raději vyhnou. Maketa havrana je rovněž vhodná k ochraně úrody jahod, třešní a hroznů před nálety špačků a kosů. Pokud je atrapa havrana příliš dlouho umístěna ve stejné poloze, holubi si na ni zvyknou, a budou ji zcela ignorovat. Doporučujeme ji proto čas od času přesouvat. K ochraně ovoce před špačky ji instalujte až v období zrání plodů.

Pachové odpuzovače holubů

Další metodou, jak odradit holuby, je použití pachových odpuzovačů, které jim jsou nepříjemné a přimějí je vyhledat jiné místo k usazení. Oblíbený je pachový sprej proti holubům Kalif, který se aplikuje na místa, kde se holubi často zdržují, například na zábradlí, parapety nebo na povrch balkonu. Specifická vůně je pro holuby natolik nepříjemná, že si rozmyslí, zda se na dané místo vrátí. Výhodou je snadná aplikace a možnost použití na různých površích.

Lepivé odpuzovače holubů

Lepivé odpuzovače jsou založené na vytvoření nepříjemného pocitu pro holuby, který je odradí od toho, aby se na toto místo vrátili. Vyzkoušejte např. lepivý gel proti holubům Bird Proof. Jedná se o průhledný a silně lepivý gel, který lze aplikovat na místa, kde holubi často sedávají, jako jsou římsy nebo sochy. Gel však není vhodné aplikovat na zábradlí balkonu, protože by to omezilo možnost běžného používání.

Plašiče holubů

Tyto přístroje využívají zvukové a ultrazvukové signály, které jsou ptákům nepříjemné, a tak je motivují, aby se přemístili jinam, kde najdou více klidu. Při výběru správného plašiče je dobré zvážit typ prostoru, kde jej budete používat, a specifické potřeby vaší lokality. Například ve velkých městech, kde jsou holubi zvyklí na různé okolní zvuky, může být účinnost některých plašičů snížena.

Nejlepší plašiče holubů a ptáků:

Výkonný Akustický plašič vhodný pro zahrady, vinice a sady – Tento přístroj přehrává velmi hlasité zvuky dravých ptáků, což holuby a jiné ptáky účinně odrazuje. Vzhledem k jeho hlasitosti se však nehodí do obytných oblastí. Je schopen pokrýt plochu až 3000 m², což z něj činí ideální volbu pro větší prostory.

Ultrazvukový plašič Deramax Bird – Voděodolný plašič, který je ideální pro ochranu zahrad, velkých teras nebo střech. Vysílá ultrazvukové signály, které jsou pro člověka neslyšitelné, a přitom účinně odstraňují ptáky. Je vhodný pro plochy do 300 m². Co se týče konkrétních druhů ptáků, v našich podmínkách se jedná především o využití jako plašič holubů, špačků, vrabců, kosů, havranů, vran, datlů, strakapoudů apod.

Plašič Weitech WK0020 – Malý přístroj na baterie, který vydává pískavé zvuky slyšitelné i pro lidi. Jeho hlasitost lze regulovat, což vám umožní přizpůsobit jeho účinek. Tento model je vhodný zejména pro menší prostory, jako jsou balkony, a jeho dosah je až 40 m².

Kompletní nabídku prostředků proti holubům najdete na Pasti.cz.

Comments are closed.