Rybenka domácí je jedním z nejčastějších škůdců, kteří se objevují v našich domovech. Jméno tohoto bezkřídlého hmyzu bylo odvozeno od tvaru a povrchu těla, které připomíná rybu a je pokryto stříbrnými šupinami. Rybenky sice nejsou nijak škodlivé, přesto jsou v našich domovech nevítanými hosty. V tomto článku se proto podíváme na několik účinných metod, jak se zbavit rybenky domácí.

Rybenky domácí (Lepisma saccharina) jsou opravdu kosmopolitním hmyzem, a tak se s nimi můžeme setkat prakticky kdekoliv na světě. Obecně však preferují teplé, vlhké a tmavé prostory, proto se v našich domácnostech nejčastěji vyskytují v koupelnách, na toaletách, v kuchyních, sklepech nebo spížích. 

Jak již bylo řečeno, rybenky člověku sice nijak neškodí, dokonce jsou mu prospěšné tím, že se živí roztoči z domácího prachu, ovšem jejich přítomnost v domácnosti není nikomu příjemná, obzvláště, dojde-li k jejich přemnožení. Stejně jako u mnoha jiných domácích škůdců je velmi důležitá prevence.

Udržujte čistotu a pořádek

Prvním krokem k eliminaci rybenky domácí je udržování čistoty a pořádku v domácnosti. Rybenky mají rády temné, vlhké a znečištěné prostory, kde mají dostatek potravy. Pravidelné čištění, utírání povrchů, vysávání koberců a odstraňování potenciálních zdrojů potravy (jako jsou např. drobky) může výrazně snížit jejich výskyt. Stejně tak je velmi důležité pravidelně větrat a udržovat nízkou vlhkost.

Zatarasení vstupních cest

Rybenky se do domácností dostávají nejčastěji kanalizačním potrubím a skrze drobné trhliny a štěrbiny v oknech nebo dveřích. Zatarasení těchto vstupních cest může zabránit jejich vniknutí do domu, vyplatí se rovněž pravidelné čištění odtoků horkou vodou a vhodnými chemickými přípravky. Oblíbenou skrýší rybenek, kam kladou svá vajíčka, jsou praskliny ve spárovací hmotě. Pokuste se proto spárovací hmotu obnovit a utěsnit všechny škvíry a praskliny.

Jak se účinně zbavit rybenek

Mezi osvědčené prostředky proti rybenkám patří lepové pasti, nástrahy a chemické postřiky. Vyzkoušejte např. Atraset, ekologickou lepovou past s atraktantem na rybenky, stínky, svinky a jiný lezoucí hmyz pro využití v domácnostech. Je ideální pro použití v koupelnách, na toaletách a vlhkých prostorách, kde se rybenky nejčastěji vyskytují. Tato past navíc neobsahuje žádné insekticidy a je účinná minimálně tři měsíce.

Zejména ve větších prostorech je použití lepových pastí a nástrah nepraktické, proto je vhodné zvolit postřiky proti rybenkám. Ze široké nabídky můžete vyzkoušet např. Aerosol proti štěnicím GERANIOL, což je sprej s přírodní účinnou látkou Geraniol, který si hravě poradí nejen se štěnicemi, ale také s rybenkami, mravenci, blechami, potravinovými a šatními moly, octomilkami, mouchami, šváby, ruměnicemi, stínkami nebo komáry.

Alternativou k pastem a postřikům proti rybenkám je bioATAK Křemenitý prášek. Jedná se o křemelinu – přírodní insekticid ve formě prášku, který je vyroben z fosilizovaného planktonu. Je účinný proti rybenkám, mravencům, čmelíku kuřímu a dalšímu lezoucímu hmyzu (blechy, stínky obecné, štěnice, klíště obecné, různé druhy roztočů, červotoč tabákový, potemník moučný, pilous rýžový a další). Přípravek působí kontaktně a narušuje ochrannou povrchovou vrstvu těla hmyzu, který následně hyne v důsledku dehydratace.

Kompletní sortiment přípravků proti rybenkám najdete ve specializovaném eshopu Pasti.cz.

Comments are closed.